Boala Parkinson 

Boala Parkinson

Boala Parkinson afectează mai ales persoanele în vârstă, dar poate apărea și la adulți mai tineri. Boala Parkinson începe de obicei între 50 și 65 de ani, afectând aproximativ 1% din populație în acea grupă de vârstă; este puțin mai frecventă la bărbați decât la femei. Boala Parkinson este o tulburare de mișcare care progresează lent.

Simptomele sunt rezultatul degenerării treptate a celulelor nervoase din porțiunea creierului mijlociu care controlează mișcările corpului. Unii oameni vor observa mai întâi un sentiment de slăbiciune, dificultate de mers și mușchi rigizi. Alții pot observa un tremur al capului sau al mâinilor. Parkinson este o tulburare progresivă, iar simptomele se agravează treptat.

Simptomele generale ale bolii Parkinson includ:

- Încetinirea mișcărilor voluntare, în special în inițierea unor astfel de mișcări precum mersul sau rostogolirea în pat

- Scăderea expresiei faciale, vorbirea monotonă și scăderea clipirii ochilor

- Un mers de schimbare cu o balanță slabă a brațului și postură înclinată

- Corp dezechilibrat; dificultate de ridicare dintr-o poziție de șezut

- Mișcarea continuă de „număratul banilor” (“pill-rolling”) cu degetul mare și arătătorul

- Ton anormal sau rigiditate în corp și extremități

- Conștientizarea problemelor în etapele ulterioare

- Amețeală sau leșin în picioare (hipotensiune ortostatică) 

Cauza bolii Parkinson
Mișcările corpului sunt reglate de o porțiune a creierului numită ganglionii bazali, ale căror celule necesită un echilibru corespunzător a două substanțe numite dopamină și acetilcolină, ambele implicate în transmiterea impulsurilor nervoase.   

Boala Parkinson
În Parkinson, celulele care produc dopamină încep să degenereze, lansând dezechilibrul acestor doi neurotransmițători. Cercetătorii consideră că genetica joacă uneori un rol important în această descompunere celulară. În cazuri rare, boala Parkinson poate fi cauzată de o infecție virală sau de expunerea la toxine din mediu, cum ar fi pesticidele, monoxidul de carbon sau metalul manganului. Dar, în marea majoritate a cazurilor de Parkinson, nu se cunoaște cauza.
Boala Parkinson este o formă de parkinsonism. Acesta este un termen mai general utilizat pentru a face referire la setul de simptome care este frecvent asociat cu boala Parkinson, dar uneori provine din alte cauze. Distincția este importantă deoarece unele dintre aceste alte cauze pot fi tratabile, în timp ce altele nu răspund la tratament sau la medicamente. 
Boala Parkinson

Alte cauze ale parkinsonismului includ:

- o reacție adversă la medicamentele pe bază de rețetă
- utilizarea drogurilor ilegale
- expunerea la toxinele de mediu
- accident vascular cerebral
- tulburări tiroidiene și paratiroidiene 

- Traumatismul repetat la nivelul capului (de exemplu, trauma asociată cu boxul și concomitentele multiple)

- Tumoarea pe creier

- Exces de lichid în jurul creierului (numit hidrocefalie) 

- Inflamații ale creierului (encefalită) rezultate în urma infecțiilor

Parkinsonismul poate fi prezent și la persoanele cu alte afecțiuni neurologice, inclusiv Alzheimer, boala corpului Lewy, boala Creutzfeldt-Jakob, boala Wilson și boala Huntington.

Dacă aveți boala Parkinson, vă puteți întreba cum se va desfășura starea dumneavoastră. Poate doriți să știți ce simptome aveți, când vor începe și cum vă vor afecta viața. Acestea sunt întrebări de bază. Dar Parkinson nu este o boală de bază. Nu se mișcă în linie dreaptă și este greu de identificat exact cum va progresa. 

Parkinson vine cu două secțiuni principale de posibile simptome. Una îți afectează capacitatea de a te mișca și duce la probleme motorii precum tremururile și mușchii rigizi. Cealaltă secțiune are simptome nemotorii, cum ar fi durerea, pierderea mirosului și demența. Este posibil să nu prezentați toate simptomele. Și nu puteți prezice cât de rău va fi, sau cât de repede se vor agrava. O persoană poate avea tremur ușor, dar demență severă. Un altul poate avea tremur major, dar nu are probleme cu gândirea sau memoria. Iar altcineva poate avea simptome severe de jur împrejur. Pe deasupra, medicamentele care tratează Parkinson funcționează mai bine pentru unii oameni decât pentru alții. Toate acestea se adaugă la o boală care este foarte greu de prevăzut. 

Parkinson urmează un tipar larg. În timp ce se deplasează cu pași diferiți pentru diferite persoane, schimbările tind să se producă încet. De obicei, simptomele se înrăutățesc în timp, iar cele noi probabil vor apărea pe parcurs. Parkinson nu afectează întotdeauna cât timp vei trăi. Dar îți poate schimba calitatea vieții într-un mod major.

Boala Parkinson

După aproximativ 10 ani, majoritatea oamenilor vor avea cel puțin o problemă majoră, cum ar fi demența sau un handicap fizic.

Simptome motorii

Se pot categorisi în stadii ușoare, moderate și avansate. Dar orice etapă poate avea o mulțime de zone gri. Un tremur în brațul drept poate suna ușor, dar dacă ești dreaptaci și tremurul este sever, îți poate afecta calitatea vieții.
Etapa blândă
Simptomele sunt deranjante, dar de obicei nu vă împiedică să îndepliniți cele mai multe sarcini. Și de obicei medicamentele funcționează bine pentru a ține aceste simptome sub control. Este posibil să observați:
Brațele nu se leagă la fel de liber când mergeți
Nu puteți exprima emoții prin expresii faciale
Picioarele se simt grele
Postura devine înclinată
Scrisul de mână devine mai mic
Brațele sau picioarele devin rigide
Aveți simptome doar pe o parte a corpului, ca un tremur într-un braț
Etapa moderată
De multe ori în 3 până la 7 ani, veți vedea mai multe schimbări. Mai devreme, s-ar putea să aveți probleme precum butonarea unei cămăși. În acest moment, este posibil să nu puteți face deloc acest lucru.
S-ar putea să descoperiți că efectul medicamentului pe care îl luați începe să se micșoreze cu fiecare doză.
Vă puteți aștepta la:
Modificări în modul în care vorbiți, precum o voce mai moale sau una care începe puternic, dar se stinge treptat
Imobilizarea când începeți să mergeți sau să schimbați direcția, ca și cum picioarele ar fi lipite de sol
Probleme de înghițire
Amețeli și căderi
Probleme cu echilibrul și coordonarea
Mișcări mai lente
Pași mici și agitați
Stagiu avansat
Unii oameni nu ajung niciodată la acest stadiu. Se întâmplă atunci când medicamentele nu ajută aproape deloc, iar dizabilitățile grave își fac apariția.

Boala Parkinson

În acest moment, probabil:

sunteți limitat la pat sau la un scaun cu rotile.
Nu puteți trăi de unul singur
Aveți probleme severe de postură la gât, spate și șolduri
Aveți nevoie de ajutor pentru sarcinile zilnice 

Simptome non-motorii
Aproape toată lumea cu Parkinson are cel puțin una dintre acestea. Atunci când sunt severe, acestea sunt mai susceptibile decât problemele motorii să conducă la un handicap sau să vă facă să vă mutați într-un centru de îngrijire medicală. Aceste simptome pot apărea aproape oricând, dar urmează o tendință generală.
Ceea ce poate apărea devreme - este posibil să aveți aceste probleme cu ani înainte de orice simptom motoriu clasic, cum ar fi tremurul:
Constipație
Depresie
Pierderea mirosului
Tensiune arterială scăzută când stați în picioare
Durere
Probleme cu somnului
De asemenea, s-ar putea să apară aceste simptome mai târziu în boală. Chiar dacă le aveți, nu înseamnă că aveți Parkinson. Oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă legătura dintre acestea.
De asemenea, s-ar putea să aveți probleme ușoare cu privire la gândire și planificare, cum ar fi uitarea, o durată de atenție mai scurtă și o perioadă grea de a rămâne organizat. De asemenea, sunt frecvente nerăbdarea și o nevoie mai urgentă de a merge la toaletă. 

Ce poate apărea mai târziu?
Demența și psihoza sunt două probleme serioase de sănătate mentală, care, de obicei, durează un timp până să apară. Psihoza este o afecțiune serioasă în care vedeți sau auziți lucruri care nu sunt acolo sau credeți în lucruri care nu se bazează pe realitate. Demența înseamnă că nu mai puteți gândi, aminti și motiva suficient de bine pentru a vă duce viața normală.
Odată cu înaintarea în vârstă, este mai probabil să aveți ambele condiții.