Boala Parkinson afectează mai ales persoanele în vârstă, dar poate apărea și la adulți mai tineri. Boala Parkinson începe de obicei între 50 și 65 de ani, afectând aproximativ 1% din populație în acea grupă de vârstă; este puțin mai frecventă la bărbați decât la femei. Boala Parkinson este o tulburare de mișcare care progresează lent.
Simptomele sunt rezultatul degenerării treptate a celulelor nervoase din porțiunea creierului mijlociu care controlează mișcările corpului. Unii oameni vor observa mai întâi un sentiment de slăbiciune, dificultate de mers și mușchi rigizi. Alții pot observa un tremur al capului sau al mâinilor. Parkinson este o tulburare progresivă, iar simptomele se agravează treptat.
Simptomele generale ale bolii Parkinson includ:
- Încetinirea mișcărilor voluntare, în special în inițierea unor astfel de mișcări precum mersul sau rostogolirea în pat
- Scăderea expresiei faciale, vorbirea monotonă și scăderea clipirii ochilor
- Un mers de schimbare cu o balanță slabă a brațului și postură înclinată
- Corp dezechilibrat; dificultate de ridicare dintr-o poziție de șezut
- Mișcarea continuă de „număratul banilor” (“pill-rolling”) cu degetul mare și arătătorul
- Ton anormal sau rigiditate în corp și extremități
- Conștientizarea problemelor în etapele ulterioare
- Amețeală sau leșin în picioare (hipotensiune ortostatică)
Cauza bolii Parkinson
Mișcările corpului sunt reglate de o porțiune a creierului numită ganglionii bazali, ale căror celule necesită un echilibru corespunzător a două substanțe numite dopamină și acetilcolină, ambele implicate în transmiterea impulsurilor nervoase.
Alte cauze ale parkinsonismului includ:
- o reacție adversă la medicamentele pe bază de rețetă
- utilizarea drogurilor ilegale
- expunerea la toxinele de mediu
- accident vascular cerebral
- tulburări tiroidiene și paratiroidiene
- Traumatismul repetat la nivelul capului (de exemplu, trauma asociată cu boxul și concomitentele multiple)
- Tumoarea pe creier
- Exces de lichid în jurul creierului (numit hidrocefalie)
- Inflamații ale creierului (encefalită) rezultate în urma infecțiilor
Parkinsonismul poate fi prezent și la persoanele cu alte afecțiuni neurologice, inclusiv Alzheimer, boala corpului Lewy, boala Creutzfeldt-Jakob, boala Wilson și boala Huntington.
Dacă aveți boala Parkinson, vă puteți întreba cum se va desfășura starea dumneavoastră. Poate doriți să știți ce simptome aveți, când vor începe și cum vă vor afecta viața. Acestea sunt întrebări de bază. Dar Parkinson nu este o boală de bază. Nu se mișcă în linie dreaptă și este greu de identificat exact cum va progresa.
Parkinson vine cu două secțiuni principale de posibile simptome. Una îți afectează capacitatea de a te mișca și duce la probleme motorii precum tremururile și mușchii rigizi. Cealaltă secțiune are simptome nemotorii, cum ar fi durerea, pierderea mirosului și demența. Este posibil să nu prezentați toate simptomele. Și nu puteți prezice cât de rău va fi, sau cât de repede se vor agrava. O persoană poate avea tremur ușor, dar demență severă. Un altul poate avea tremur major, dar nu are probleme cu gândirea sau memoria. Iar altcineva poate avea simptome severe de jur împrejur. Pe deasupra, medicamentele care tratează Parkinson funcționează mai bine pentru unii oameni decât pentru alții. Toate acestea se adaugă la o boală care este foarte greu de prevăzut.
Parkinson urmează un tipar larg. În timp ce se deplasează cu pași diferiți pentru diferite persoane, schimbările tind să se producă încet. De obicei, simptomele se înrăutățesc în timp, iar cele noi probabil vor apărea pe parcurs. Parkinson nu afectează întotdeauna cât timp vei trăi. Dar îți poate schimba calitatea vieții într-un mod major.
După aproximativ 10 ani, majoritatea oamenilor vor avea cel puțin o problemă majoră, cum ar fi demența sau un handicap fizic.
În acest moment, probabil:
sunteți limitat la pat sau la un scaun cu rotile.
Nu puteți trăi de unul singur
Aveți probleme severe de postură la gât, spate și șolduri
Aveți nevoie de ajutor pentru sarcinile zilnice