Terapia cu celule stem fetale s-a dovedit a fi eficientă pentru restaurarea țesuturilor și pentru îngrijirea integrată a bolilor incurabile și de durată.
Celulele stem sunt precursoarele celulelor specializate, cum ar fi sângele, pielea, ficatul, mucoasa și alte celule din organele și țesuturile corpului. Deoarece celulele specializate nu pot trăi decât pentru o anumită perioadă de timp, numărul lor în organism trebuie menținut continuu. Acționând ca un sistem de reparație, celulele stem pot diviza asimetric producând o celulă mamă asigurând auto-replicarea și o nouă celulă capabilă să se diferențieze într-o celulă specializată.
Celulele stem variază în funcție de potențialul lor de diferențiere, care este cel mai mare pentru ovul fertilizat, sau zigot, capabil să se diferențieze în orice tip de celule ale corpului și în țesuturile embrionare suplimentare. În următoarele 7-12 săptămâni, acest potențial este menținut. În timp ce se dezvoltă, celulele stem devin mai specializate, iar potențialul lor de diferențiere scade.
În Emcell, folosim celule stem fetale cu potențial de diferențiere foarte mare. Ele se pot diferenția în gama largă de tipuri de celule din cadrul anumitor strat germinativ - ectodermal, endodermic sau mezodermal. Mai mult, celulele stem pe care le folosim au un potențial proliferativ mai mare comparativ cu alte tipuri de celule stem (celule stem adulte, celule stem din sânge etc.)
În același timp, celulele stem pe care le folosim au fost deja specializate în straturile germinale, și-au pierdut capacitatea de creștere necontrolată și „știu sigur” în ce tip de celule sau țesuturi ar trebui să se diferențieze. Celulele stem fetale sunt diferite de celulele stem embrionare (4-5 zile după fertilizare), capabile să crească necontrolat, ceea ce poatw duce la teratoame. Nu avem cazuri sau istoric de dezvoltare a tumorii post-tratament la pacienții noștri.
Mai mult decât atât, respingerea nu este o problemă cu celulele stem fetale, deoarece expresia HLA în ele este absentă sau minimă, în timp ce celulele stem din sânge la adult și din cordon exprimă antigene de histocompatibilitate, ceea ce necesită o potrivire HLA donator-receptor sau imunosupresie.
După a 12-a săptămână, celulele stem suferă o specializare suplimentară, ceea ce duce la dezvoltarea celulelor stem mai specializate care pot fi găsite atât la nivelul fătului, la nou-născut, cât și la corpul adult. De exemplu, celulele stem hematopoietice găsite în principal în măduva osoasă sunt responsabile de formarea continuă a noilor celule sanguine, înlocuindu-le pe cele distruse. Ele dau naștere la două linii de celule stem mai specializate care, în procesul de specializare, continuă să se diferențieze până când formează eritrocite, monocite, limfocite B și T și alte tipuri de celule.
Pe măsură ce îmbătrânim, numărul de celule stem din corp scade. Pentru un nou-născut, raportul de celule stem este de 1/ 10.000, pentru adolescenți de 1/ 100.000, până la 50 de ani de 1/ 500.000, iar până la 70 de ani doar de 1/ 1.000.000. Prin urmare, problema reînnoirii bazei de celule și activarea celulelor stem proprii este cheia pentru
găsirea soluțiilor cu privire la modul de a trăi mai mult, de a rămâne tânăr și de a trata o gamă largă de boli cauzate de epuizarea numărului de celule. Administrate în corpul destinatarului, celulele stem fetale pot migra la locul deteriorarii, grefe, proliferează, suferă specializare în reglarea unui nou țesut gazdă și înlocuirea celulelor pierdute sau deteriorate, restabilind astfel funcțiile corpului afectate. Mai mult, celulele stem fetale pot produce cantități considerabile de substanțe biologic active, de ex. factori de creștere hematopoietici, interleukine, factori de creștere a nervilor, factori de necroză tumorală, factori angiogeni și neurotrofici etc.