Tremorul esențial este o tulburare nervoasă caracterizată printr-o agitare incontrolabilă sau „tremur”, în diferite părți și pe diferite porțiuni ale corpului. Zonele afectate includ deseori mâinile, brațele, capul, laringe (caseta vocală), limba și bărbia. Corpul inferior este foarte rar afectat. TE nu reprezintă o tulburare care pune în pericol viața, cu excepția cazului în care împiedică o persoană să aibă grijă de el sau de ea însăși. Majoritatea oamenilor sunt capabili să trăiască viață normală cu această afecțiune, deși le pot îngreuna activitățile de zi cu zi, cum ar fi mâncatul, îmbrăcatul sau scrisul. Abia când tremururile devin severe, acestea provoacă de fapt un handicap.
Adevărata cauză a tremorului esențial nu este încă înțeleasă, dar se crede că activitatea cerebrală electrică anormală care provoacă tremur este procesată prin talamus. Talamul este o structură adâncă în creier care coordonează și controlează activitatea musculară. Genetica este responsabilă de provocarea TE la jumătate din persoanele cu afecțiune. Un copil născut dintr-un părinte cu TE va avea până la 50% șanse de moștenire a genei responsabile, dar poate nu va prezenta niciodată simptome. Deși TE este mai frecventă la vârstnici și simptomele devin mai pronunțate odată cu vârsta, aceasta nu face parte din procesul natural de îmbătrânire.
În timp ce TE poate apărea la orice vârstă, cel mai adesea lovește pentru prima dată în adolescență sau la vârsta mijlocie (între 40 și 50 de ani).
Tremururile pot fi clasificate ca cele care apar atunci când:
- O persoană se mișcă (tremur de acțiune).
- O persoană nu se mișcă (tremure de repaus).
- O persoană încearcă să mențină postura împotriva gravitației (tremur postural), precum ținerea brațelor în fața corpului său.
Printre simptomele unice tremorului esențial se numără:
- Tremururi necontrolabile care apar pentru scurte perioade de timp.
- O voce agitată.
- Mișcări de cap
- Tremururi care se agravează în perioadele de stres emoțional.
- Tremururi care se agravează cu mișcarea intenționată.
- Tremurul se reduce cu repausul.
- Tremururile sunt singurul simptom, deși rareori o persoană cu tremor esențial poate suferi de probleme de echilibru.
De obicei, un medic poate diagnostica tremorul esențial pe baza simptomelor raportate și un examen neurologic complet. Nu există un anumit test de sânge, urină sau alt test folosit pentru a diagnostica TE. Ca parte a examenului, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate lua în considerare alte cauze de tremur, cum ar fi boala tiroidiană, aportul excesiv de cofeină sau reacțiile adverse la medicamente.
Agitarea incontrolabilă asociată cu TE nu este unică acestei condiții. Mulți factori sau boli diferite pot provoca, de asemenea, tremur, inclusiv boala Parkinson, scleroză multiplă, oboseală după exercițiu, suferință emoțională extremă, tumori cerebrale, unele medicamente cu rețetă, anomalii metabolice și renunțarea la alcool sau droguri.