Distonia este o tulburare de mișcare în care mușchii unei persoane se contractă incontrolabil. Contracția face ca partea afectată a corpului să se răsucească involuntar, ducând la mișcări repetitive sau posturi anormale. Distonia poate afecta un mușchi, o grupă musculară sau întregul corp. Distonia afectează aproximativ 1% din populație, iar femeile sunt mai predispuse la aceasta decât bărbații.
Majoritatea cazurilor de distonie nu au o cauză specifică. Distonia pare să fie legată de o problemă la nivelul ganglionilor bazali. Aceasta este zona creierului care este responsabilă cu inițierea contracțiilor musculare. Problema implică modul în care celulele nervoase comunică. Distonia dobândită este cauzată de deteriorarea ganglionilor bazali.
Deteriorarea poate fi rezultatul:
- Traumatismului cerebral
- Accidentelor vasculare cerebrale
- Tumorilor
- Privării de oxigen
- Infecțiilor
- Reacțiilor medicamentoase
- Otrăvirilor cauzate de plumb sau monoxid de carbon
Distonia poate afecta diferite părți ale corpului și adesea simptomele distoniei progresează prin etape. Unele simptome precoce includ:
- „Târârea piciorului”
- Cramperea vaselor piciorului
- Contracția involuntară a mușchilor gâtului
- Clipirea necontrolată
- Dificultăți de vorbire
Stresul sau oboseala pot determina simptomele sau le pot agrava. Persoanele cu distonie se plâng adesea de durere și epuizare din cauza contracțiilor musculare constante.
Dacă simptomele distoniei apar în copilărie, acestea apar în general mai întâi la picior sau la mână. Dar apoi progresează repede către restul corpului.
* Blefarospasmul - este un tip de distonie care afectează ochii. De obicei, începe cu o clipire incontrolabilă. La început, de obicei, afectează doar un ochi. În cele din urmă, însă, ambii ochi sunt afectați. Spasmele fac ca pleoapele să se închidă involuntar. Uneori chiar le determină să rămână închise. Persoana poate avea o vedere normală. Dar această închidere permanentă a pleoapelor face ca persoana să orbească funcțional.
* Distonie cervicală sau torticolis - este cel mai frecvent tip. Distonia cervicală apare de obicei la persoanele de vârstă mijlocie. Cu toate acestea, a fost raportată la oameni de toate vârstele. Distonia cervicală afectează mușchii gâtului, determinând răsucirea capului și întoarcerea sau tragerea înapoi sau înainte.
* Distonie craniană - afectează capul, fața și mușchii gâtului.