Distonie 

Distonie

Distonia este o tulburare de mișcare în care mușchii unei persoane se contractă incontrolabil. Contracția face ca partea afectată a corpului să se răsucească involuntar, ducând la mișcări repetitive sau posturi anormale. Distonia poate afecta un mușchi, o grupă musculară sau întregul corp. Distonia afectează aproximativ 1% din populație, iar femeile sunt mai predispuse la aceasta decât bărbații.
Majoritatea cazurilor de distonie nu au o cauză specifică. Distonia pare să fie legată de o problemă la nivelul ganglionilor bazali. Aceasta este zona creierului care este responsabilă cu inițierea contracțiilor musculare. Problema implică modul în care celulele nervoase comunică. Distonia dobândită este cauzată de deteriorarea ganglionilor bazali. 

Deteriorarea poate fi rezultatul:
- Traumatismului cerebral
- Accidentelor vasculare cerebrale
- Tumorilor
- Privării de oxigen
- Infecțiilor
- Reacțiilor medicamentoase
- Otrăvirilor cauzate de plumb sau monoxid de carbon  

Distonie
Distonia idiopatică sau primară este adesea moștenită de la un părinte. Unii purtători ai tulburării pot să nu dezvolte niciodată ei înșiși o distonie. Iar simptomele pot varia foarte mult între membrii aceleiași familii. Simptomele distoniei pot varia de la foarte ușoare până la severe. 
Distonie

Distonia poate afecta diferite părți ale corpului și adesea simptomele distoniei progresează prin etape. Unele simptome precoce includ:

- „Târârea piciorului”
- Cramperea vaselor piciorului
- Contracția involuntară a mușchilor gâtului
- Clipirea necontrolată
- Dificultăți de vorbire 

Stresul sau oboseala pot determina simptomele sau le pot agrava. Persoanele cu distonie se plâng adesea de durere și epuizare din cauza contracțiilor musculare constante.

Dacă simptomele distoniei apar în copilărie, acestea apar în general mai întâi la picior sau la mână. Dar apoi progresează repede către restul corpului. 

distonie
Totuși, după adolescență, rata de progresie tinde să încetinească. Când distonia apare la vârsta adultă timpurie, începe de obicei în partea superioară a corpului. Apoi, există o progresie lentă a simptomelor. Distoniile care încep la vârsta adultă timpurie rămân focale sau segmentare: Ele afectează fie o parte a corpului, fie două sau mai multe părți adiacente ale corpului.
Distoniile sunt clasificate în funcție de partea corpului pe care o afectează:

* Distonie generalizată - afectează majoritatea sau întregul corp.
* Distonie focală - afectează doar o anumită parte a corpului.
* Distonie multifocală - afectează mai multe părți ale corpului fără legătură.
* Distonie segmentară - implică părți adiacente ale corpului.
* Hemidistonia - afectează brațul și piciorul de aceeași parte a corpului. 

Distoniile pot fi, de asemenea, clasificate ca sindrom în funcție de tiparele lor: 
 Blefarospasmul - Distonie

* Blefarospasmul - este un tip de distonie care afectează ochii. De obicei, începe cu o clipire incontrolabilă. La început, de obicei, afectează doar un ochi. În cele din urmă, însă, ambii ochi sunt afectați. Spasmele fac ca pleoapele să se închidă involuntar. Uneori chiar le determină să rămână închise. Persoana poate avea o vedere normală. Dar această închidere permanentă a pleoapelor face ca persoana să orbească funcțional.  

* Distonie cervicală sau torticolis - este cel mai frecvent tip. Distonia cervicală apare de obicei la persoanele de vârstă mijlocie. Cu toate acestea, a fost raportată la oameni de toate vârstele. Distonia cervicală afectează mușchii gâtului, determinând răsucirea capului și întoarcerea sau tragerea înapoi sau înainte.

* Distonie craniană - afectează capul, fața și mușchii gâtului. 

Distonie cervicală sau torticolis
* Distonie oromandibulară - provoacă spasme ale maxilarului, buzelor și mușchilor limbii. Această distonie poate cauza probleme de vorbire și înghițire.
* Distonie spasmodică - afectează mușchii gâtului care sunt responsabili de vorbire.
* Distonie tardivă - este cauzată de o reacție la un medicament. Simptomele sunt de obicei doar temporare și tratabile cu medicamente.
* Distonie paroxistică - este episodică. Simptomele apar numai în timpul atacurilor. Restul timpului, persoana este normală.
* Distonie de torsiune - este o afecțiune foarte rară. Afectează întregul corp și incapacitează grav persoana care îl are. Simptomele apar în general în copilărie și se agravează pe măsură ce persoana îmbătrânește. Cercetătorii au descoperit că distonia de torsiune este posibil moștenită, cauzată de o mutație a genei DYT1.
Crampa scriitorului este un tip de distonie care apare doar în timp ce scrieți. Afectează mușchii mâinii și/ sau ai antebrațului. 

OBȚINEȚI A DOUA OPINIE MEDICALĂ GRATUITĂ 

Vă rugăm să ne spuneți despre problema dumneavoastră medicală, astfel încât să vă putem ajuta