STIMULAREA CEREBRALĂ PROFUNDĂ (SCP) 

Stimularea cerebrala profunda SCP DBS

Stimularea Cerebrală Profundă implică implantarea de electrozi în anumite zone ale creierului. Acești electrozi produc impulsuri electrice care reglează impulsurile anormale. Astfel, impulsurile electrice pot avea un impact asupra anumitor celule și substanțe chimice din creier.
Cantitatea de stimulare în stimularea creierului profund este controlată de un dispozitiv asemănător stimulatorului, plasat sub pielea pieptului superior. Un fir care călătorește sub pielea dvs. conectează acest dispozitiv la electrozii din creier. 
   

Stimularea Cerebrală Profundă este utilizată pentru a trata o serie de afecțiuni neurologice, cum ar fi:
- Tremor Esențial
- Boala Parkinson
- Distonie
Stimularea Cerebrală Profundă este studiată și ca tratament experimental pentru depresie majoră, recuperare de la accidentele vasculare cerebrale, dependență, tulburare obsesiv-compulsivă și demență. 

Stimularea cerebrala profunda SCP DBS
Stimularea cerebrala profunda SCP DBS

Stimularea Cerebrală Profundă (SCP) este un tratament stabilit pentru tulburările de mișcare, cum ar fi tremorul esențial, boala Parkinson și distonia, și mai recent, tulburarea obsesiv-compulsivă. Acest tratament este destinat persoanelor care nu pot să controleze simptomele cu ajutorul medicamentelor.

Timpul potrivit de a lua în considerare o intervenție chirurgicală de Stimularea Cerebrală Profundă (SCP) este atunci când calitatea vieții nu mai este acceptabilă, în cadrul terapiei medicale optime, care este administrată de un neurolog specializat în tulburări de mișcare. Stimularea Cerebrală Profundă (SCP) implică crearea unor mici găuri în craniu pentru a implanta electrozii și o intervenție chirurgicală pentru implantarea dispozitivului care conține bateriile de sub piele în piept.

Stimularea cerebrala profunda SCP DBS

Riscurile majore sunt riscul de 1% accident vascular cerebral care provoacă un deficit permanent, din cauza sângerărilor la nivelul creierului și a unei șanse de 2-5% de infecție. SCP este o terapie relativ complexă care necesită o monitorizare neurologică regulată și schimbări ale bateriei la fiecare 3-4 ani.

Contrar credinței populare, pacienții cu sisteme SCP implantate pot avea RMN, dacă este nevoie. Toți pacienții cu SCP pot face un RMN cerebral atât timp cât sunt luate anumite precauții. Majoritatea pacienților care au fost implantați cu un SCP în ultimii cinci ani, pot face RMN-uri pentru întregul corp. RMN trebuie efectuat într-un centru cu experiență de scanare a pacienților cu sisteme SCP. 

Stimularea cerebrala profunda SCP DBS

Boala Parkinson
Terapia SCP oferă o ușurare simptomatică importantă la pacienții cu dizabilități moderate de boala Parkinson, care mai păstrează un anumit beneficiu de la medicamentele antiparkinsoniane și care sunt cognitiv intacte. Pacienții care variază între stările de medicație „ON” și „OFF” sunt de obicei candidați chirurgicali buni, la fel ca și cei care au dischinezii supărătoare. 

Distonie
Chirurgia SCP nu vindecă distonia, dar poate reduce mișcările anormale și posturile distoniei. Gradul de beneficii pare să varieze atât în fucnție de tipul de distonie, cât și în funcție de durata simptomelor. Adolescenții și adulții tineri cu forme moștenite de distonie primară par să obțină beneficii foarte importante. Pentru pacienții cu distonie secundară din cauza accidentului vascular cerebral sau a traumatismului capului, beneficiul poate fi mai ușor, dar totuși merită pentru îmbunătățirea calității vieții. Adulții care au prezentat distonie de mai mulți ani probabil au o îmbunătățire mai mică decât cei cu debut mai recent al simptomelor. 

Tremorul esențial
SCP este o terapie extrem de eficientă pentru pacienții cu tremor esențial, adesea ducând la o scădere cu 80% a tremurului care durează câțiva ani. Pacienții cu tremur secundar, accident vascular cerebral, vătămări cerebrale traumatice sau scleroză multiplă sunt mai puțin susceptibili să beneficieze de SCP, dar pot fi în continuare candidați chirurgicali dacă așteptările sunt realiste. 

Stimularea cerebrala profunda SCP DBS
Oricine poate beneficia semnificativ de tratament și poate face operația cu un risc minim. Nu este necesar să suferiți ani de zile după diagnosticul cu o tulburare de mișcare, încercând fiecare combinație cunoscută de medicamente, înainte de a putea fi luate în considerare SCP. SCP este o opțiune chirurgicală despre care se știe că îmbunătățește calitatea vieții pentru pacienții cu tulburări de mișcare, așa că atunci când calitatea vieții cuiva este dramatic afectată de boală sau de efectele secundare ale medicației, este timpul să ia în considerare SCP.
Chirurgia SCP presupune plasarea unui electrod subțire de metal (aproximativ diametrul unei bucăți de spaghete) într-una dintre mai multe ținte cerebrale posibile și atașarea acestuia la un generator de impulsuri computerizat, care este implantat sub piele în pieptul de sub coloana vertebrală. Toate părțile sistemului stimulator sunt interne; nu există fire care să iasă prin piele. Un computer de programare ținut lângă piele peste generatorul de puls este utilizat în timpul vizitelor de rutină la birou pentru a ajusta setările pentru controlul optim al simptomelor. Spre deosebire de procedurile de leziune mai vechi sau de radiochirurgia Gamma Knife, SCP nu distruge țesutul creierului. În schimb, modifică reversibil funcția anormală a țesutului creierului în regiunea electrodului stimulant. Este important de menționat că terapia cu SCP poate solicita timp și răbdare considerabile înainte ca efectele sale să fie optimizate. 
Stimularea cerebrala profunda SCP DBS

SCP nu este un remediu pentru tulburările de mișcare, dar poate trata cu succes simptomele prin perturbarea tiparelor anormale ale activității creierului care devin proeminente în aceste boli. SCP este adesea descris ca un „stimulator cardiac” al creierului, deoarece impulsurile constante de sarcină electrică sunt livrate la setări care sunt gândite pentru a restabili ritmurile normale ale creierului, permițând restabilirea mișcărilor normale. Mecanismele exacte ale acestei neuromodulări sunt încă necunoscute.
SCP-ul ghidat de microelectrode (treaz)
Metoda chirurgicală de bază se numește stereotaxis bazată pe cadru, care este metoda tradițională pentru abordarea țintelor cerebrale profunde printr-o mică deschidere a craniului.  

Un cadru rigid este atașat la capul pacientului chiar înainte de operație, după ce pielea este anesteziată cu anestezic local. Un studiu de imagistică a creierului este obținut cu cadrul în acel loc. Imaginile creierului și ale cadrului sunt utilizate pentru a calcula poziția țintei dorite a creierului și pentru a ghida instrumentele către ținta respectivă, cu traume minime către creier. 

SCP ghidat cu RMN Intervențional (iMRI) (adormit)
Este o procedură care permite implantarea electrozilor SCP cu pacientul adormit într-un scaner RMN în loc să fie treaz în sala de operație. 

Stimularea cerebrala profunda SCP DBS
Chirurgie cu Gamma Knife
Pentru pacienții care nu sunt candidați la SCP treaz sau adormit, chirurgia Gamma Knife poate fi utilizată pentru a crea o talamotomie (leziunea talamului) pentru gestionarea tremurului. Tremurul poate fi din tremor esențial, boala Parkinson sau scleroză multiplă. Chirurgia cu Gamma Knife se efectuează în principal la pacienții care prezintă riscuri medicale care fac ca intervenția chirurgicală deschisă să fie periculoasă sau la cei cu vârsta foarte înaintată. 

OBȚINEȚI A DOUA OPINIE MEDICALĂ GRATUITĂ 

Vă rugăm să ne spuneți despre problema dumneavoastră medicală, astfel încât să vă putem ajuta