Stimularea Cerebrală Profundă implică implantarea de electrozi în anumite zone ale creierului. Acești electrozi produc impulsuri electrice care reglează impulsurile anormale. Astfel, impulsurile electrice pot avea un impact asupra anumitor celule și substanțe chimice din creier.
Cantitatea de stimulare în stimularea creierului profund este controlată de un dispozitiv asemănător stimulatorului, plasat sub pielea pieptului superior. Un fir care călătorește sub pielea dvs. conectează acest dispozitiv la electrozii din creier.
Stimularea Cerebrală Profundă este utilizată pentru a trata o serie de afecțiuni neurologice, cum ar fi:
- Tremor Esențial
- Boala Parkinson
- Distonie
Stimularea Cerebrală Profundă este studiată și ca tratament experimental pentru depresie majoră, recuperare de la accidentele vasculare cerebrale, dependență, tulburare obsesiv-compulsivă și demență.
Stimularea Cerebrală Profundă (SCP) este un tratament stabilit pentru tulburările de mișcare, cum ar fi tremorul esențial, boala Parkinson și distonia, și mai recent, tulburarea obsesiv-compulsivă. Acest tratament este destinat persoanelor care nu pot să controleze simptomele cu ajutorul medicamentelor.
Timpul potrivit de a lua în considerare o intervenție chirurgicală de Stimularea Cerebrală Profundă (SCP) este atunci când calitatea vieții nu mai este acceptabilă, în cadrul terapiei medicale optime, care este administrată de un neurolog specializat în tulburări de mișcare. Stimularea Cerebrală Profundă (SCP) implică crearea unor mici găuri în craniu pentru a implanta electrozii și o intervenție chirurgicală pentru implantarea dispozitivului care conține bateriile de sub piele în piept.
Riscurile majore sunt riscul de 1% accident vascular cerebral care provoacă un deficit permanent, din cauza sângerărilor la nivelul creierului și a unei șanse de 2-5% de infecție. SCP este o terapie relativ complexă care necesită o monitorizare neurologică regulată și schimbări ale bateriei la fiecare 3-4 ani.
Contrar credinței populare, pacienții cu sisteme SCP implantate pot avea RMN, dacă este nevoie. Toți pacienții cu SCP pot face un RMN cerebral atât timp cât sunt luate anumite precauții. Majoritatea pacienților care au fost implantați cu un SCP în ultimii cinci ani, pot face RMN-uri pentru întregul corp. RMN trebuie efectuat într-un centru cu experiență de scanare a pacienților cu sisteme SCP.
Boala Parkinson
Terapia SCP oferă o ușurare simptomatică importantă la pacienții cu dizabilități moderate de boala Parkinson, care mai păstrează un anumit beneficiu de la medicamentele antiparkinsoniane și care sunt cognitiv intacte. Pacienții care variază între stările de medicație „ON” și „OFF” sunt de obicei candidați chirurgicali buni, la fel ca și cei care au dischinezii supărătoare.
Tremorul esențial
SCP este o terapie extrem de eficientă pentru pacienții cu tremor esențial, adesea ducând la o scădere cu 80% a tremurului care durează câțiva ani. Pacienții cu tremur secundar, accident vascular cerebral, vătămări cerebrale traumatice sau scleroză multiplă sunt mai puțin susceptibili să beneficieze de SCP, dar pot fi în continuare candidați chirurgicali dacă așteptările sunt realiste.
SCP nu este un remediu pentru tulburările de mișcare, dar poate trata cu succes simptomele prin perturbarea tiparelor anormale ale activității creierului care devin proeminente în aceste boli. SCP este adesea descris ca un „stimulator cardiac” al creierului, deoarece impulsurile constante de sarcină electrică sunt livrate la setări care sunt gândite pentru a restabili ritmurile normale ale creierului, permițând restabilirea mișcărilor normale. Mecanismele exacte ale acestei neuromodulări sunt încă necunoscute.
• SCP-ul ghidat de microelectrode (treaz)
Metoda chirurgicală de bază se numește stereotaxis bazată pe cadru, care este metoda tradițională pentru abordarea țintelor cerebrale profunde printr-o mică deschidere a craniului.
• SCP ghidat cu RMN Intervențional (iMRI) (adormit)
Este o procedură care permite implantarea electrozilor SCP cu pacientul adormit într-un scaner RMN în loc să fie treaz în sala de operație.