Celulele stem: ce sunt și ce fac
Ați auzit știri despre celulele stem și, probabil, v-ați întrebat dacă acestea v-ar putea ajuta pe dvs. sau pe cineva iubit ce suferă de o boală gravă. Vă puteți întreba care sunt celulele stem, cum sunt folosite pentru tratarea bolilor și a vătămării și de ce sunt subiectul unei dezbateri atât de viguroase.
Iată câteva răspunsuri la întrebări frecvente despre celulele stem.
Ce sunt celulele stem?
Celulele stem sunt materiile prime ale corpului - celule din care sunt generate toate celelalte funcții specializate. În condițiile potrivite din corp sau laborator, celulele stem se împart pentru a forma mai multe celule numite celule fiice.
Aceste celule fiice fie devin celule stem noi (autoînnoire), fie devin celule specializate (diferențiere) cu o funcție mai specifică, cum ar fi celulele sanguine, celulele creierului, celulele musculare cardiace sau celulele osoase. Nicio altă celulă din corp nu are capacitatea naturală de a genera noi tipuri de celule.
Celulele stem multipotente pluripotente
Celulele stem au capacitatea de a se diferenția în tipuri de celule specifice. Cele două caracteristici definitorii ale unei celule stem sunt perpetua autoînnoire și capacitatea de a se diferenția într-un tip de celule adulte specializate. Există două clase majore de celule stem: pluripotent - care poate deveni orice celulă din corpul adult și multipotent - care sunt limitate la a deveni o grupă mai limitată de celule. Celulele stem au un potențial mare în regenerarea și repararea țesuturilor.
O celulă stem este practic orice celulă care se poate reproduce și diferenția. Aceasta implică faptul că celula nu numai că se poate înmulți, dar se poate transforma și în diferite tipuri de țesuturi. Există mai multe tipuri de celule stem. Mulți oameni au auzit termenul de „celulă stem embrionară sau fetală”.
Acestea sunt celule din stadiul embrionar sau fetal care încă nu trebuie diferențiate - ca atare, ele se pot dezvolta în orice parte a corpului. Acestea sunt numite apoi „celule pluripotențiale”. Deoarece sunt preluate de la embrioni sau feți nenăscuți sau nedoriti.
Un alt tip de celule stem este „celula stem adultă”. Aceasta este o celulă stem care rezidă deja în corpul cuiva în diferite țesuturi. În vremurile actuale, s-a lucrat mult la izolarea celulelor stem derivate din măduva osoasă. Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de „celule stem mezenchimale”, deoarece provin din secțiunea mezodermică a corpului. Acestea se pot modifica în os și cartilaj și, probabil, toate celelalte elemente mezodermice, cum ar fi grăsimea, țesutul conjunctiv, vasele de sânge, mușchii și țesutul nervos. Celulele stem ale măduvei osoase pot fi smulse și, deoarece acestea sunt în număr redus, ele sunt de obicei cultivate pentru a-și ridica numărul pentru o utilizare viitoare. După cum se dovedește, grăsimea este, de asemenea, încărcată cu celule stem mezenchimale.
Odată ce aceste celule stem sunt furnizate înapoi la pacient, acestea au potențialul de a repara țesutul uman, afectând vindecarea și producând, de asemenea, celule noi.
Celulele stem ajută la eliminarea cauzei tulburărilor care duc la o reducere a simptomelor sau la o recuperare completă, în funcție de starea inițială, pentru (mai ales) tulburări autoimune și/ sau boli asociate cu afectarea țesuturilor.
Există un procent mare de cazuri cu o varietate de boli care au înregistrat îmbunătățiri ale sănătății. Aplicarea numai a celulelor stem pentru unele cazuri poate fi insuficientă. Terapia celulară funcționează mai eficient atunci când este combinată cu alte metode terapeutice care ajută la scăderea inflamației, la restabilirea mobilității, la activarea procesului de reparare a țesuturilor.